Zuid-Afrika reis informatie en Tips

uitkijkpunt

Informatie en tips over Zuid-Afrika voor als je op reis gaat naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika reis informatie en handige tips

Zuid-Afrika reis informatie en handige tips. Wat is leuk om te weten en wat moet je weten. Een verzameling van weetjes over Zuid-Afrika voor als je er over denkt om naar Zuid-Afrika te komen.

Informatie Hoe is de Bevolking/cultuur in Zuid-Afrika?

Als je ergens in de wereld een mengelmoes van verschillende culturen kunt vinden, dan is het wel in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika wordt niet voor niets de regenboognatie genoemd. Ook heeft Zuid-Afrika heeft een enorme aantrekking’s kracht op de rest van het Afrikaanse continent en er zijn vrij grote concentraties van Indische cultuur groepen in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is een echte mengelmoes van culturen en groeperingen.

Zuid-Afrika reis informatie en tips. Administratie..

De grootste hobby van de Zuid-Afrikaanse overheid is het mensen opzadelen met administratie… Als je iets koopt bij de supermarkt krijg je 2 bonnetjes. Als je iets besteld in een lunchroom… krijg je een bonnetje dat je hebt besteld, een bonnetje dat je hebt betaald (2x) en het bonnetje dat je hebt besteld (met een nummer) is hetgeen je terug geeft aan degene die jouw bestelling komt brengen. Hier kunnen wij een boek over vol schrijven..

Zuid-Afrika reis informatie en tips. Zuid-Afrika paspoort en visum:

Heb ik voor Zuid-Afrika een visum nodig?

Als je drie maanden of korter in Zuid-Afrika wilt verblijven, heb je daarvoor geen visum nodig. In het onderstaande geven we een overzicht van de zaken die je wel aan de douane in Zuid-Afrika, of de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag, moet kunnen overleggen. Om naar Zuid-Afrika te kunnen reizen, heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn.

Zuid-Afrika reis informatie en tips. Hoe zit het met de taal in Zuid-Afrika?

Spreekt iedereen goed Engels in Zuid-Afrika?: Engels is de gemeenschappelijke taal in Zuid-Afrika. In de steden praten de meeste mensen zeer goed Engels. Op het platteland en in de townships vind je echter toch nog veel mensen die het Engels maar matig beheersen. Veel blanke Afrikaners praten wel prima Engels maar prefereren het Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands.

De grootste tip: Ga uitgerust op reis!

Misschien wel een van de meest onderschatte en wellicht moeilijkste voorbereiding die je kunt treffen. “Zorg dat je zo uitgerust mogelijk begint aan jouw reis”. Een reis naar Zuid-Afrika is zeer de moeite waard, maar helaas lang en vermoeiend. Meestal ben je 24 uur onderweg, vanaf het moment dat je jouw huis uitstapt, totdat je jouw eerste overnachting’s locatie binnen stapt. Wellicht kun jij wat puzzelen voor on

Zuid-Afrika reis informatie en tips over jouw rijbewijs in Zuid-Afrika

Kan ik mijn Rijbewijs gebruiken in Zuid-Afrika?

Als je wilt gaan auto rijden in Zuid-Afrika. Vergeet dan niet om een internationaal rijbewijs te halen bij de ANWB. Deze kost ongeveer € 12,50. En kun je zo ophalen. Pasfoto’s en jouw geldige Nederlands rijbewijs meenemen en je kunt er op wachten. Hier in Zuid-Afrika zullen ze er waarschijnlijk nooit om vragen maar better safe then sorry zeggen ze toch.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over kleding in Zuid-Afrika

Wat voor kleding neem je mee naar Zuid-Afrika?

Het beste is om zoveel mogelijk katoenen kleding te dragen in Zuid-Afrika. Dat scheelt qua gevoelstemperatuur al snel een graad of 10 ten opzichte van synthetische kleding. Katoen ademt beter en voert beter jouw warmte af zonder dat het terug kaatst op jouw lichaam. Neem zeker dichte schoenen mee voor tijdens de excursies en safari’s. Liefst wandelschoenen of bergschoenen als je deze hebt. Als je de Bush of het Krugerpark in gaat, doe dan een lange broek aan.  Maar neem verder vooral zomerkleding mee voor overdag en voor s’avonds een lange broek en een lekkere warme trui. Niet te veel meenemen.

Zuid-Afrika reis informatie en tips Vergeet jouw Foto toestel / Camera niet!

Neem uiteraard een fototoestel mee en voldoende geheugenkaartjes. Wil je echt professionele foto’s maken, dan adviseren wij jou om een toestel mee te nemen met een 300 mm zoomlens of meer mee te nemen.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over geld en betalen in Zuid-Afrika

Hoe zit het met geld in Zuid-Afrika?

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In Zuid-Afrika kan je vrijwel overal pinnen. Ter plaatse kunt je geld wisselen bij sommige van de banken, echter dit is vrij tijdrovend. Beter is om te pinnen bij een van de vele pinautomaten.Ook is de koers dan vaak het gunstigst. (wel de buitenland blokkade van jouw pinpas afhalen bij jouw bank in Nederland) Creditcards worden op veel plaatsen in de grotere steden geaccepteerd echter niet op alle plaatsen. Je hoeft dan ook geen ZAR of traveller checks uit Nederland mee te nemen, pinnen is veel goedkoper. Heel Belangrijk: controleer bij jouw reis naar Zuid-Afrika altijd of jouw betaalpas is ingesteld op “wereld” gebruik, de meeste banken blokkeren passen voor gebruik buiten Europa

De munt van  Zuid-Afrika  is de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is één van de sterkste en belangrijkste Afrikaanse valuta en is onder te verdelen in honderd centen. Het grote voordeel ten opzichte van de meeste andere munten is dat de Zuid-Afrikaanse Rand ook in het buitenland weer teruggewisseld kan worden voor euro’s.

Zuid-Afrika reis informatie en tips Hoe kan ik het beste betalen in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is voor Afrikaanse begrippen een zeer welvarend en ontwikkeld land. Dit geldt zeker ook voor de sterke en sterk ontwikkelde financiële sector. In praktisch elk dorp heb je wel een pinautomaat – kijk vooral ook altijd bij de tankstations

Alle banken accepteren zowel Visa als Mastercard creditkaarten en ook de normale Nederlandse bankkaarten met het Maestro logo. In nagenoeg alle hotels en restaurants kun je net zo goed met creditkaart als met cash betalen. Zelfs in de supermarkt is de creditcard een heel normaal betaalmiddel. (Wel jouw buitenland blokkade van jouw pasje afhalen)

Is Zuid-Afrika duur of goedkoop?

Zuid-Afrika is, in vergelijking met Europa een goedkoop land, maar net iets duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Het land is nu eenmaal welvarender. Voordeel is wel dat het leefgemak daardoor ook veel hoger ligt dan in andere delen van Afrika met mooie huizen, digitale televisie, afgeladen supermarkten en top-of-the-bill ziekenhuizen en doktersposten

Zuid-Afrika reis informatie en tips over het vervoer in Zuid-Afrika

Hoe is het openbaar vervoer geregeld in Zuid-Afrika?

Het openbaar vervoer is niet erg goed. Er zijn wel minibusjes zogenaamde shuttle diensten die tussen de grotere steden en toerisme attracties rijden en taxidiensten in de stad verzorgen, deze zijn niet zo gek duur. (niet te verwarren met de locale taxi mini busjes) Er gebeuren relatief veel ongelukken met deze mini busjes. Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer. Hiervoor heb je een transfer of shuttledienst nodig. Treinen (op de Gautrein na) zijn absoluut niet veilig om mee te reizen.

Er rijden wel enkele toeristentreinen, deze zijn echter niet goedkoop maar ook niet echt een aanrader. De City to City bus tussen verschillende grote steden is een goed en relatief veilig alternatief. In Zuid-Afrika wordt links gereden. Wij raden af om zelf in het donker te rijden. Het onverwacht oversteken van wild dat actief wordt in het schemerdonker leidt tot de nodige ongelukken. Straat verlichting zoals jij gewend bent in Europa heeft men niet in Zuid-Afrika.

Hee gaat het met Transport en vervoer in Zuid-Afrika?

Taxi’s zijn in Zuid-Afrika mini busjes die de locale bevolking vervoert. Je kunt instappen bij een zogenaamde taxirank, als het busje vol is gaat hij rijden. Dat kan soms ook wel even duren.. Langs de weg kun je je hand omhoog steken als er eentje langs rijdt en als er plaats is zal hij stoppen en je kunt mee. In de praktijk maakt alleen de locale (donkere) bevolking er gebruik van.

Denk dan ook niet dat je een taxi kunt bestellen zoals je gewend bent in Nederland als je ergens naar toe zou willen. Zo werkt het in Zuid-Afrika niet. Je ziet erg veel donkere mensen langs de weg staan en hun hand opsteken als je er langs rijdt. In Zuid-Afrika bestaat een grote lift cultuur. De mensen die mee rijden betalen een kleine vergoeding als bijdrage in de benzine kosten. Veel auto bezitters nemen altijd lifters mee omdat ze zo de benzine tank vol kunnen houden en kunnen rijden ook als ze zelf geen geld hebben om te tanken.

Zuid-Afrika reis informatie en tips. Let op! Links rijden!

O’ja, niet te vergeten en heel belangrijk. In Zuid-Afrika wordt links gereden net zoals in Engeland. In de grote steden links en rechts maar de bedoeling is dat er links gereden wordt. Ondanks dat er een redelijk spoorwegen net in Zuid-Afrika ligt, is er bijna geen personenvervoer met de trein. Bijna niemand gaat met de trein. De spoorwegen worden voornamelijk alleen voor goederen vervoer gebruikt en dan ook voornamelijk voor de delfstoffen uit de mijnen.

In Zuid-Afrika heb je tussen de grote steden busdiensten de zogenaamde City to City bus. Er wordt veel gebruik van gemaakt door de locale bevolking die op afstand aan het werk zijn en 1x per maand naar huis gaan. In principe is het gebruik van deze busdiensten prima te doen. Het meest gebruikt door de rijkere bevolking en buitenlandse reizigers zijn de diverse transfer diensten die er bestaan.

Vaak tussen grote plaatsen onderling en de vliegvelden is er meestal wel een transfer dienst te vinden. Dit is ook meteen de veiligste manier van reizen als je zelf geen auto ter beschikking hebt.

Zuid-Afrika reis informatie en Tips

Zuid-Afrika vervoer,

Wat zijn de vervoersmiddelen in Zuid-Afrika?: Zuid-Afrika  is een nagenoeg perfect reisland. Het vervoer tussen de grote steden en zelfs grotere dorpen is uitstekend en relatief goedkoop, in vergelijking tot Europa. Alleen in de steden is het soms een beetje behelpen. En als je autorijdt, dien je niet snel van slag te raken. Zuid-Afrikanen maken er op de weg soms echt een potje van.

Vliegtuig: OR Tambo International Airport tussen  Johannesburg  en  Pretoriais de grootste luchthaven van heel zuidelijk Afrika. Hij is bovendien prachtig opgeknapt voor het WK Voetbal in 2010. Ook  Kaapstad  heeft een groot en nieuw vliegveld. Bijna elke stad van enig formaat heeft zijn eigen, kleinere vliegveldje en binnenlandse vluchten zijn er in overvloed. De nationale luchtvaartmaatschappij heet South African Airways, maar er zijn ook goedkope (en toch veilige) prijsvechters als Mango en Kulula voor de binnenlandse vluchten.

Kun je met de trein in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft een uitgebreid spoorwegnet. Sommige treinen zijn echter niet veilig voor toeristen. Check dus altijd even van tevoren hoe de veiligheid er op een traject voorstaat. Zowel Kaapstad als Johannesburg heeft een groot en overzichtelijk centraal station in het centrum van de stad. De treinreis tussen deze beide steden is bovendien eentje die veilig en mooi is. In twintig uur rijd je voor nog geen vijftig euro in een slaapcoupé dwars door het droge hart van het land.

Kun je met de bus in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft een zeer uitgebreid netwerk van busverbindingen. Er zijn bovendien bussen in alle maten en soorten, van spotgoedkoop tot lekker luxe. Zij rijden meestal tussen de grote steden, maar doen ook de dorpen daartussen aan – behalve als je met de snelbus gaat. Meest luxe is waarschijnlijk de maatschappij Intercape. Een zeer goedkoop alternatief is City to City. Voor lange Nederlandse benen is die laatste optie minder geschikt. In de bussen van Intercape kun je daarentegen heerlijk.

Minibusjes:

Bij gebrek aan metro, tram of al te veel bussen geschied het vervoer binnen de grote steden vooral in minibusjes. Voor een paar Rand race je de halve stad door. Maar dan dus ook letterlijk racen. Zeker in Johannesburg,Durban  en Kaapstad blinken de chauffeurs niet bepaald uit in veilig rijgedrag. Er gebeuren ook nogal eens ongelukken met de taxibusjes die vaste routes maken. Toch heb je vaak geen andere optie en het is ook wel weer een hele ervaring om met zeker vijftien mensen in een busje te zitten dat toch echt voor maar tien passagiers was bedoeld. Met handgebaren kun je langs de weg een busje aanhouden. Welk gebaar je maakt, laat zien waar je heen wilt. Dit is een ingewikkeld systeem, dus gewoon een arm uitsteken en vragen als er een busje stopt, is misschien een beter idee.

Kun je met de taxi in Zuid-Afrika?

Taxi’s zijn er relatief weinig in Zuid-Afrika, behalve rond de trein- en busstations en bij vliegvelden. Bovendien zijn taxi´s niet goedkoop. Je betaalt al snel omgerekend een euro per kilometer. Een minibusje is dus vaak een veel meer betaalbaar alternatief.

Zuid-Afrika reis informatie en tips Hoe kom ik aan een huurauto in Zuid-Afrika?

De beste manier om Zuid-Afrika te zien is met een reis organisatie die jou rondt daarna komt als je het wilt met je eigen auto. Die kun je in elke Zuid-Afrikaanse stad huren. Alle gerenommeerde namen zijn aanwezig en hun service is vergelijkbaar met die in EU.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over vacinaties en malaria

Wat voor vaccinaties moet je hebben voor Zuid-Afrika?

Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen in Zuid-Afrika, verwijzen wij altijd door naar jouw eigen huisarts of de GGD. Ook Reisprik kun je benaderen. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor adviseren.

Hoe is het met Malaria in Zuid-Afrika?

Bezoek ruim voor vertrek huisarts, travel clinic of GGD voor advies over o.a. een DTP-prik en vooral profylaxis (malariatabletten). Het gebruik is niet verplicht, maar wel jouw eigen verantwoordelijkheid. Aan het eind van warme zomermaanden in en na de regentijd komt in en rondom het Krugerpark (heel sporadisch) nog malaria voor vooral bij stilstaand water en waterpoelen. Zuid-Afrika is erg goed in het bestrijden van Malaria en elk jaar zijn er meer plaatsen waar de malaria mug niet meer voor komt.

Malaria in Zuid-Afrika:

In Zuid-Afrika heb je diverse plaatsen met een zogenaamd laag Malaria risico gebied. De laatst bekende gevallen van Malaria in deze regio’s zijn van jaren geleden. Malaria komt in principe alleen voor in de regentijd  (December tot en met Februari). Malaria kun je krijgen als je wordt gestoken door een malariamug, echter is er maar een klein deel van de muggen geïnfecteerd met het malaria virus.

De kans dat je Malaria in Zuid-Afrika kunt oplopen is heel erg klein maar aanwezig. Laat je hiervoor ook voorlichten bij jouw plaatselijke GGD en of Huisarts.  Wij adviseren wel het gebruik van anti muggenspray/crème met het belangrijke bestanddeel ´DEET´, niet alleen voor Malaria muggen maar ook voor eventuele andere muggen en ongemakken.

Echter laat je niet afschrikken door enge Malaria verhalen.

Nogmaals de kans is aanwezig in bepaalde perioden maar uiterst klein. Houdt je aan een paar basisregels en het valt allemaal best mee. Gebruik in de regentijd een Klamboe als je gaat slapen, gebruik de spray met DEET, niet in een korte broek met open schoenen door de bush wandelen en het komt echt goed.

Zuid-Afrika inentingen & vaccinaties: Zuid-Afrika aanbevolen en verplichte vaccinaties

Sommige landen stellen bepaalde vaccinaties verplicht. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor het gele koorts-vaccin. Meestal worden vaccinaties echter alleen geadviseerd. In het geval van Zuid-Afrika is het gele koorts-vaccin alleen verplicht als je in de week vóór je aankomst in Zuid-Afrika in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dat geldt ook als je in het gele koorts-land alleen bent overgestapt op de lucht.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over medicijnen en verzorging in Zuid-Afrika

Hoe werkt het met medicijnen in Zuid-Afrika?

Als je regelmatig medicijnen gebruikt en ook medicijnen meeneemt naar Zuid-Afrika voor persoonlijk gebruik tijdens jouw verblijf,  zorg dan dat je een medicijnenlijst bij je hebt. Deze kun je laten uitdraaien bij jouw apotheek.

Hoe is de medische verzorging in Zuid-Afrika?

De medische voorzieningen zijn vergelijkbaar met West-Europa. Zuid-Afrika beschikt over huisartsen, tandartsen, dierenartsen en wat er verder zoal nodig is. Wijzelf beschikken over een first-aid-kit en kunnen altijd de eerste zorg leveren in geval van ongevallen en nood.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over het eten en drinken in Zuid-Afrika

Hoe zit het met eten en drinken in Zuid-Afrika?

Lange tijd kon je niet echt spreken van een echte Zuid-Afrikaanse keuken, maar eigenlijk sinds de afschaffing van de Apartheid spreken ze steeds meer over een Zuid-Afrikaanse keuken waarin culinaire grenzen aan het vervagen zijn. Maar het is door de grote variëteit aan recepten en tradities in Zuid-Afrika heel moeilijk om iets als typisch Zuid-Afrikaans te typeren.

Wanneer je aan dranken denkt uit Zuid-Afrika. Dan denk je meestal aan wijn. Er worden in Zuid-Afrika heerlijke soorten wijn gemaakt die overal ter wereld gretig worden afgenomen. Het is niet zo heel erg bekend, maar in Zuid-Afrika zelf is bier dat het meeste gedronken wordt. Dus niet wijn maar bier is de nationale drank. Ook vindt je op de Nederlandse dranken markt steeds meer andere soorten Zuid-Afrikaanse drankjes. Denk aan Amarula en Savanna Dry. Frisdranken zijn heel erg populair in Zuid-Afrika daar zijn dan ook vele soorten en variaties van te krijgen.

Kun je kraanwater drinken in Zuid-Afrika?

Kraanwater is in de meeste delen van Zuid-Afrika absoluut veilig om te drinken, maar wees iets voorzichtiger in de meer afgelegen plattelandsgebieden en in Lesotho en Swaziland. Koop daar voor de zekerheid water in flessen.

Kun je Patat frites eten in Zuid-Afrika?

Ondanks dat er heel veel patat frites wordt gegeten in Zuid-Afrika, bakken (kunnen) ze er helemaal niets van. Het smaakt voor geen meter en het druipt van het vet.. Als je frites wilt bestellen en die krijg je bijna bij elk menu vraag dan om “extra cripsy” en benadruk dat een paar keer.. Anders krijg je slappe hap. Hou er rekening mee dat mayonaise erg zuur is er zit een ander soort azijn in dan bij ons. Wil je goede mayonaise die een beetje smaakt zoals de onze vraag dan om Helmans. Patat frites heet hier chips trouwens.

Vlees en Kip in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een echt vlees land. Echter varkensvlees wordt niet veel gegeten. De blanke bevolking eet veel, heel veel rundvlees en de donkere bevolking kip. Kip, kip en kip. Ongelofelijk veel kip. Maar dan ook echt alles van de kip, alles behalve de veren. Een lekkernij waar wij van gruwelen is chicken feet… juist… de pootjes..

Wat is Maispap

Mieliepap (maispap) is het hoofdbestanddeel van het dagelijkse eten. Enorme hoeveel heden mieliepap worden er naar binnen gewerkt. ‘S morgens wordt er pap van gemaakt, ‘s middags wordt er pap van gemaakt en ‘s avonds wordt er pap van gemaakt. Zonder pap…. Geen eten.. Goed klaar gemaakt en dat is de kunst is het best lekker en prima te eten.

Hebben ze snoep in Zuid-Afrika?

Denk niet dat er geen snoep, chocola, drop en chips is te krijgen in Zuid-Afrika. Als er ergens veel gesnoept en gesnakt wordt dan is het wel in Zuid-Afrika. Zoveel soorten chips als wat je hier overal en op de vreemdste plaatsen kunt kopen is werkelijk onvoorstelbaar.

Is er fastfood in Zuid-Afrika?

Fastfood.. Misschien nog wel erger als in Amerika. Heel veel grote bekende en onbekende franchise ketens en kleine ondernemers verkopen fastfood. Het gekke is Mc Donalds zie je hier maar heel sporadisch, maar de rest… De gemiddelde Zuid-Afrikaan is vrij lui als het om eten en koken gaat. Er wordt als ze geen mieliepap eten, of gebarbequed, of ze gaan voor fastfood. Ondanks dat er in elke supermarkt en op elke hoek van de straat groente en fruit worden verkocht. Vooral fruit (citrus) is erg goedkoop in Zuid-Afrika en erg lekker. Gezond eten is en hoeft geen probleem te zijn. Maar ja…

Zuid-Afrika reis informatie en tips over het weer en het klimaat in Zuid-Afrika

Hoe is het Zuid-Afrikaanse Klimaat?

Omdat Zuid-Afrika zich op het zuidelijk halfrond bevindt, valt de winter in onze zomer juni-juli en de zomer in december-januari, onze winter. Zuid-Afrika heeft wel het hele jaar door een zonnig en gezond klimaat. Het is eigenlijk altijd mooi weer. De winters rond Kaapstad kunnen wat koel en vochtig zijn, terwijl in de rest van het land het vaak koel en droog is. De Zuid-Afrikaanse zomers zijn overal warm en vochtig vooral langs de kust van Durban en de Oost-Kaap.

De verschillen tussen de winter en de zomer in Zuid-Afrika zijn niet zo heel erg groot, waardoor je niet zoveel rekening hoeft te houden met het klimaat bij boeken van jouw reis. Zuid-Afrika heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Ondanks dat Zuid-Afrika een enorm oppervlakte beslaat, zijn de temperatuurverschillen tussen de verschillende gebieden vrij minimaal.

Zuid-Afrika Klimaat,

Wat voor klimaat heeft Zuid-Afrika?: Zuid-Afrika  is een groot land en kent bovendien veel verschillende klimaatzones. Het land is op te delen in een tropisch tot subtropisch noorden en oosten, een semiwoestijn in het binnenland en opnieuw een subtropische strook bij  Kaapstad  die een bijna tegengesteld klimaat kent aan de rest van het land. Over het algemeen is het  weer in Zuid-Afrika  echter droog en zonnig, met warme dagen en koele tot koude nachten. Vooral in de winter die loopt van juni tot september. De zomers zijn doorgaans natter dan de winters, behalve in de Kaapstad regio.

Hoe is het weer in Zuid-Afrika?

December t/m maart (zomer): de gemiddelde temperatuur is >30 graden met veel zon. Naast zon zijn ook regenbuien normaal voor de zomer. Dit is de zogenaamde regentijd. Door de hoge luchtvochtigheid kan het soms benauwd zijn. Maart t/m mei (herfst): de gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden en droog. Prachtige tijd om op reis te zijn in Zuid-Afrika. Juni t/m september (winter): deze maanden koelt het af naar een gemiddelde temperatuur van 22 graden en droog. ‘s Nachts wordt het een graad of 6. Ideaal het wild te spotten. September t/m november (lente): de gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden en het is droog.

Hoe vaak schijnt de zon in Zuid-Afrika?

De zon schijnt bijna altijd, wij hebben dan ook meer zonuren dan bijvoorbeeld Tenerife of Cran Canaria in Zuid-Afrika. Neem dan ook altijd beschermingsmiddelen mee tegen de zon.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over de beste reistijd in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika reisinformatie. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is het hele jaar goed te bereizen, echter in december en januari is het hoogseizoen in Zuid-Afrika. In deze maanden hebben de Zuid-Afrikanen zomervakantie en die wordt voornaelijk in hun eigen land doorgebracht. Vooral het Krugerpark, Umhlanga (Durban) en de Tuinroute zijn erg populair bij hun. Veel Accommodaties kunnen in deze periode dan ook snel vol zitten, dus wij raden jou aan om op tijd te boeken.

Een andere drukke populaire periode zijn onze zomermaanden (juli en augustus), waarin massaal gereisd wordt naar Zuid-Afrika door Europese toeristen van uit veel verschillende landen. Ook dan is het noodzaak en we raden jou aan om niet te lang te wachten met het maken van een beslissing over jouw reis naar Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over de veiligheid in Zuid-Afrika

Hoe is de veiligheid in Zuid-Afrika?

Evenals in vele andere (arme) landen, komt ook in Zuid-Afrika criminaliteit voor. Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Maar wanneer u zonder reisleiding op pad gaat is behoedzaamheid vereist. Vooral in de grote steden, zoals Johannesburg, Kaapstad, Durban en Pretoria kunnen gewelddadige berovingen plaatsvinden.

Het wordt dan ook sterk afgeraden om sieraden of andere waardevolle zaken (gsm, fototoestel, filmapparatuur etc.) zichtbaar op straat te dragen. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plekken en zorg ervoor dat u vóór het donker binnen bent. Maak van reisdocumenten kopieën en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen. Aangeraden wordt niet alleen op pad te gaan, maar waar mogelijk in groepjes (minimaal 4 personen), zeker wanneer u genoodzaakt bent in de grote steden geld te pinnen. We geven u het dringende advies zogeheten townships slechts met deskundige begeleiding te bezoeken.

Zuid-Afrika veiligheid,

Naar welk gebied kan ik beter niet reizen in Zuid-Afrika?: Voor actuele reisadviezen dien je altijd het Ministerie van BUZA te raadplegen. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat  Zuid-Afrika, ondanks zijn hoge misdaadcijfers, veilig is om te reizen. Wel is het wat uitkijken in de grote steden, en dan vooralJohannesburg. Het is verstandig om eerst uit te zoeken wat veilige wijken zijn, alvorens je er op uit trekt. Ga liever niet na zonsondergang de straat op in de steden en laat je in de townships begeleiden door een local.

Waar moet ik extra voorzichtig voor zijn in Zuid-Afrika?

Het wordt afgeraden om lifters mee te nemen als je in Zuid-Afrika met de auto reist. Ook zelf liften is waarschijnlijk niet het beste idee. Bussen zijn over het algemeen veilig. De meeste lange afstandstreinen ook. In treinen rondom de steden zijn toeristen niet zelden doelwit van berovingen. Reizen met de trein in en rond Zuid-Afrikaanse steden wordt daarom door het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden.

Ook op de weg met je eigen auto is het vooral rond de steden goed opletten. Het verkeer is daar chaotisch en er zijn veel ongelukken. In het algemeen is het niet verstandig dure voorwerpen als camera’s, laptops of kettingen al te openlijk bij je te dragen of zichtbaar in de auto te leggen. Probeer als je verzeilt raakt in een minder frisse buurt niet in paniek te raken en altijd uit te stralen dat je precies weet waarnaar je op weg bent.

In de auto is het vooral ‘s nacht in dubieuze wijken slimmer niet stil te staan. Blijf dus in gematigde snelheid doorrijden en zoek naar grote verlichtte wegen. Op sommige plekken, zoals het centrum van Johannesburg hoef je daarom ‘s nachts ook niet te stoppen voor roodlicht als er verder geen verkeer op de kruising is. Kijk dan echter wel goed uit!

Hoe is het met de Politie in Zuid-Afrika?

Er is heel veel politie in Zuid-Afrika, op straat, op de weg, overal. Maar er is een maar.. Er zijn verschillende soorten Politie en van verschillende korpsen. Verkeerspolitie van de gemeente, verkeerspolitie van de provincie, crime fighters per plaats, militaire politie, security en nog veel meer.. En de grap is dat niemand met elkaar communiceert.. Het kan best zijn dat je op een stuk weg van 10 km 3 keer wordt aangehouden door drie verschillende soorten politie.. En… na 5 uur ‘s middags is iedereen vrij en zijn ze allemaal naar huis..

Zuid-Afrika reis informatie en tips over telefoon gebruik en internet (WiFi)

Hoe zit het met Telefoon en internet gebruik in Zuid-Afrika?

Mobiel bellen in Zuid-Afrika is over het algemeen geen probleem. Op de meeste en vooral stedelijke gebieden is er redelijk tot goed ontvangst. Mobiel bellen is nog niet overal mogelijk maar gaat met sprongen vooruit. Inmiddels is bijna overal mobiele ontvangst. Behalve in erg landelijke gebieden of bijvoorbeeld in het Krugerpark.

In Zuid-Afrika kun je nog steeds gebruikmaken van telefooncellen. Je betaalt met muntjes of met een telefoonkaart. Er zijn kaarten van Telkom te verkrijgen van 15, 20, 50, 100 en 200 Rand. Hou er rekening mee dat telefoneren vanuit de hotels zeer duur kan zijn.

Hoe is het Internet en hebben ze wifi in Zuid-Afrika?

Via het mobiele netwerk kun je redelijk gebruik maken van het internet. Veel accommodaties in Zuid-Afrika hebben de beschikking over WiFi waar je wel of niet tegen betaling gebruik van kunt maken. In elke (middel)grote plaats vind je wel internetcafés. Ook kun je een mobiele router aanschaffen (kost ongeveer 50 euro) waar je jouw simkaart in kunt plaatsen. Aan te raden is om een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen en deze op te waarderen met bel te goed.

Hoe is het Elektriciteit netwerk in Zuid-Afrika?

Overal in Zuid-Afrika heb je de beschikking over elektriciteit. Echter je moet wel zorgen voor een adapter stekker. (in Zuid-Afrika heb je 3 pinnen in plaats van 2) Deze adapter stekkers kun je in Zuid-Afrika in elke supermarkt en bijna op elke hoek van de straat wel kopen voor rond de 4 euro. Helaas zijn er soms onregelmatige, dagelijkse ‘power cuts’ in Zuid-Afrika van soms wel 3 uur achtereen waarin er geen elektriciteit wordt geleverd door de energie leverancier. Dit heeft te maken met de enorme schaarste aan elektriciteit in Zuid-Afrika. Wij merken dat het de laatste tijd iets beter gaat.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over reisdocumenten in Zuid-Afrika

Hoe zit het met Paspoort/Grensdocumenten/visum voor Zuid-Afrika?

Voor Zuid-Afrika heb jij een geldig Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 2 blanco pagina’s NAAST elkaar heeft en nog minstens een maand na terugkomst nog geldig is. Een visum is niet nodig. Bij aankomst op de luchthaven krijg je een visum stempel in jouw paspoort. Ga jij tijdens jouw reis naar Zuid-Afrika ook een bezoek brengen aan Lesotho? Bij een bezoek aan Lesotho moet jouw paspoort nog minstens 6 maanden na terugkomst in Nederland nog geldig zijn!

Let op: Ben jij niet in het bezit van de officiële Nederlandse nationaliteit, dan dien je zélf te controleren welke grensdocumenten er voor jouw reis naar Zuid-Afrika allemaal noodzakelijk zijn. Jij bent altijd zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste grensdocumenten voor jouw Zuid-Afrika reis.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over het reizen met kinderen in Zuid-Afrika

Hoe te reizen met minderjarige kinderen in Zuid-Afrika

Belangrijke wijziging regelgeving m.b.t. het reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika. Vanwege de nieuwe immigratiewet in Zuid-Afrika moeten ouders die met hun minderjarige kinderen (tot 18 jaar) willen reizen vanaf 1 juni 2015 in het bezit zijn van het originele geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders vermeld zijn. Indien er slechts 1 ouder of verzorgende meereist met de minderjarige, dient er een zogenaamd Parental Consent Affidavit formulier ingevuld te worden.

Dit formulier dient door de Zuid-Afrikaanse ambassade, een erkende notaris of door uw eigen gemeente ondertekend te worden. Deze regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor transit in Zuid-Afrika. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over documenten als je kinderen meeneemt naar Zuid-Afrika

Welke documenten hebben Zuid-Afrika reizigers met kinderen nodig?

1. Ouders die met hun kind(eren) reizen:

1.1 Ouders die met kinderen reizen (jonger dan 18 jaar, of 18 jaar worden tijdens de reis) dienen naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboorteakte (of een gecertificeerde kopie van het origineel) van het reizende kind(eren) te kunnen tonen.

2. Alleenstaande ouders die met een kind reizen:

2.1 Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;

2.2 Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon (zie Parental Consent Affidavit formulier);

2.3 Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;

2.4 Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

3. Een volwassene, die met een kind reist waarvan hij/zijn niet de biologische ouder is:

3.1 Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;

3.2 Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind (zie Parental Consent Affidavit formulier);

3.3 Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;

3.4 De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

NB Als de namen op de volledige geboorteakte overeenkomen met de namen op het paspoort, maakt het niet uit in welke taal de geboorteakte is. De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Deze papieren moeten wel in het Engels zijn.

Is er een Paspoortkopie bij recepties in Zuid-Afrika

Hotels in Zuid-Afrika hebben volgens de Zuid-Afrikaanse wet het recht om een kopie van jouw paspoort te maken en te bewaren voor hun eigen administratie.

Zuid-Afrika reis informatie en tips over het boeken van een vliegticket naar Zuid-Afrika

Tips voor het boeken voor jouw vliegticket naar Zuid-Afrika

Tip 1: De beste reistijd voor een vlucht naar Zuid-Afrika.

De goedkoopste tijd om te vliegen naar Zuid-Afrika is in maart, april, september en november. De duurste maanden zijn juli en december. De populariteit van een vliegticket heeft best veel invloed op de ticketprijs, hoe meer mensen een vlucht zoeken, hoe meer er een grote kans is dat de prijs omhoog gaat. Maar als 1,5 maand voor vertrek een vliegtuig nog niet leger is dan verwacht, zal de prijs flink dalen. Soms kan je dan ook geluk hebben.

Tip 2: De goedkoopste vliegmaatschappijen

Etihad Airways, British Airways en Emirates zijn de goedkoopste vliegmaatschappijen. Emirates is daarvan de goedkoopste. Daarnaast is Emirates in 2013 door reizigers uitgeroepen tot ‘beste vliegmaatschappij ter wereld’. Zelf hebben wij ook vaak tickets kunnen vinden tussen de €500 en €600 bij Lufthansa en KLM.

Tip 3: Boek op tijd

Vluchten naar Zuid-Afrika zijn meestal het goedkoopst tussen 2 en 4 maanden voor vertrek.

Tip 4: Vertrek op Dinsdag

De goedkoopste dag van de week is doorgaans Dinsdag en Woensdag, meestal is Zaterdag het duurst.

Tip 5: Kies een alternatieve opstapplaats

Je moet er extra voor reizen met de trein of auto, maar door niet op Schiphol maar op Brussel, Dusseldorf  of in Frankfurt op te stappen, kun je soms honderden euro’s op jouw vlucht besparen.

Tip 6: Houd de KLM Werelddeal Weken goed in de gaten

De KLM Werelddeal weken lopen altijd in de 2e en 3e week van januari én 1e en 2e week van september. Tijdens deze weken verlaagt KLM de tickets naar Zuid-Afrika tot soms wel €500.

Tip 7: Vliegtickets naar Zuid-Afrika vergelijken

De beste manier om de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika te vinden is door te kijken op diverse vergelijkingssites en reisorganisaties. Veel luchtvaartmaatschappijen verstrekken aan hun lagere tarieven dan zij op hun eigen website aanbieden. Vaak vinden wij zelf de goedkoopste tickets www.skyscanner.nl, tix.nl of vliegwinkel.nl. Zodra je een goede aanbieding hebt gevonden is het nog wel verstandig om naar de website van de luchtvaartmaatschappij zelf te gaan om te controleren of rechtstreeks boeken misschien nog een goedkoper vliegticket naar Zuid-Afrika oplevert.

Zuid-Afrika reis informatie en tips niet genoeg voor jou?

Meer informatie nodig voor jouw Zuid-Afrika reis of safari? Contact ons en wij vertellen jou het graag

Zin om met ons op reis te gaan?

Mischien vindt jij dit ook leuk

De echte Zuid-Afrika expert sinds 1996

Zuid-Afrika-reizen-en-safari

Flexibele boekingsvoorwaarden

Deze website gebruikt cookies voor een goede prestatie